Laatste nieuws
Simone Paauw
Simone Paauw
2 minuten leestijd
Nieuws

Minderheid artsen raadt jongere aan opleiding geneeskunde te doen

10 reacties

Slechts een derde van de artsen en geneeskundestudenten zou het jongeren aanraden ook te kiezen voor de geneeskundeopleiding. Ruim 40 procent raadt het af. De meestgenoemde reden daarvoor is de hoge werkdruk.

Dat blijkt uit een peiling van Medisch Contact, waaraan 511 artsen en geneeskundestudenten meededen, van wie het merendeel arts. De respondenten werd gevraagd of zij de geneeskundeopleiding aanraden aan een jongere die hij of zij goed kent. 25 procent zegt hierover te twijfelen.

In de open antwoorden van artsen komt naar voren dat sommige hun eigen kinderen zelfs nadrukkelijk áfraden om te kiezen voor geneeskunde. Zo stelt een arts: ‘Mijn man en ik zijn allebei medisch specialist en we hebben drie kinderen. We hebben hun afgeraden geneeskunde te studeren. De reden: altijd maar klaarstaan voor anderen, de diensten, de balans werk-privé. Eén zoon is tóch geneeskunde gaan studeren. Hij wist waar hij voor koos.’ Ook schrijft een arts: ‘De studie geneeskunde en het vak arts zijn op zichzelf fantastisch. Echter, door de toenemende druk op de gezondheidszorg en de te trage veranderingen in de werk-privébalans en de cultuur in de ziekenhuizen, weet ik niet of ik de nieuwe generatie een baan in deze omstandigheden zou aanraden.’

Meer vrijheid

44 procent van de respondenten die de opleiding niet zouden aanraden, geeft aan dat dat is vanwege de werkdruk. Voor enkele respondenten is werkdruk reden om zélf te stoppen met het vak en het hun eigen kinderen dan ook niet aan te raden. Zo stelt een arts: ‘Ik ben recent gestopt als huisarts. Ik gun mijn kinderen een baan met meer vrijheid en afwisseling en minder het gevoel geleefd te worden.’

In mindere mate geven respondenten aan dat artsen te weinig zouden worden gewaardeerd in de maatschappij (13%). Ook zou je in een ander beroep op een makkelijkere manier goed kunnen verdienen (12%).

Mooi en eervol beroep

Van de respondenten die de opleiding geneeskunde wél zouden aanraden, zegt bijna de helft dat ze dit zouden doen, omdat het een mooi en eervol beroep is. 43 procent zou de opleiding aanraden als die opleiding goed past bij de jongere in kwestie. Bijna niemand zou geneeskunde aanraden omdat je als arts werkzekerheid en een goed inkomen hebt.

Voor het derde jaar op rij is de belangstelling voor de geneeskundeopleiding onder aankomende studenten gedaald. Dat bleek half april uit cijfers die Medisch Contact verzamelde over de aanmeldingen voor de decentrale selectie bij de acht geneeskundefaculteiten. Bij alle faculteiten – op twee na – daalde het aantal aanmeldingen. Wat daar precies de oorzaak van is, is onbekend.

Lees ook

Nieuws decentrale selectie werkdruk
  • Simone Paauw

    Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. Daarnaast schrijft ze over tal van andere onderwerpen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • G.R.I. Slock

    huisarts, Sluis

    Hoe leuk het vak van huisarts ook is, de arbeidscondities zijn dermate problematisch dat ik het mijn kinderen afraad en het trouwens zelf meer dan beu ben. We zijn allemaal opgevoed en opgeleid in een cultuur van (te) hard werken en vooral niet k...lagen, dus als zelfs artsen klagen kan dit beter serieus genomen worden. Andere beroepsgroepen staken bij slechte arbeidscondities , artsen kunnen alleen maar blijven doorwerken (liefst zonder mopperen, positiviteit is ons dogma) of ermee stoppen.

  • Gepensioneerd huisarts, Ureterp

    De conclusie van het bovengenoemde stuk is wel erg kortzichtig. We weten ook zonder wetenschappelijk onderzoek dat over de zorg buitengewoon veel geklaagd wordt. Dat is voor de jonglui van nu niet erg uitnodigend. De buitenwereld maar ook de bestuurd...ers van ziekenhuizen, verzekeraars en overheden lijkt het niet te deren. En de patienten verwachten dat je altijd maar klaarstaat. Hoe onzinnig hun vragen soms ook zijn. Kortom we weten waarom de toekomst voor jong artsen zo afschrikwekkend is.

  • P.J. Mitra

    arts en jurist gezondheidsrecht, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk

    Ontzettend zonde en maatschappelijk zorgelijk, maar tegelijkertijd inleefbaar als het hardnekkige beeld maar blijft bestaan dat, als je groot bent geworden en basisarts bent geworden, je enige reële optie is om te specialiseren in het ziekenhuis met ...het obligate moetje promoveren, waar weinigen echt zin in hebben. En pas als dat faalt de eerste lijn alsnog een optie is. Maar laten we vooral ook niet het falend overheidsbeleid vergeten, dat hier negatief aan bijdraagt middels het tranendal vol paarse krokodillen vanuit *aan* de zorg werkenden, om zoveel mogelijk *in* de zorg werkenden en daarmee ook hun patiënten/cliënten het leven moeilijk te maken. Tot slot, verhuftering van de maatschappij heeft ook een negatieve uitwerking op hen, die een roeping ervaren om anderen te helpen.

    De oudste hier (kleuter) speelt al een paar jaar enthousiast met een stethoscoop, maar wij (beiden arts) weten nog niet of (en zo ja, met welk advies) we het hem wel gaan aanraden dit carrièrepad te gaan volgen.

  • L.J.J. Groot

    HAIO & promovendus

    Uit de recentelijk in H&W verschenen Lovah enquête bleek dat HAIOs negatiever over hun toekomst dachten door de negatieve media aandacht voor het huisartsenvak. Het is jammer dat MC hier geen leering uit heeft getrokken.

    Het artsenvak is druk en ka...n zwaar zijn. Het is echter ook flexibel en enorm voldoening gevend. Laten we vooral kijken naar oplossingen, in plaats van bij te dragen aan negatieve beeldvorming die louter bijdraagt aan het probleem.

    [Reactie gewijzigd door Groot, Lex op 04-05-2024 19:19]

  • G.R.M. van Hoof

    arts M+G, Heerlen

    Jammer dat dit nu weer zo negatief wordt geframed. ‘40 procent van de respondenten zegt de geneeskundeopleiding níet aan te raden aan een jongere die hij/zij goed kent.’
    Dat is dus geen ‘meerderheid’.
    Het is mij niet duidelijk wat Medisch Contact h...iermee beoogt te bereiken, maar dergelijke berichten dragen mijns inziens niet bij aan oplossingen voor het artsentekort en de daarmee samenhangende werkdruk!

  • P.G. Verkaik

    Psychiater , Haarlem

    De “ontmenselijking” van de samenleving is al jaren aan de gang en (ook? Of vooral?) in de psychiatrie pijnlijk voelbaar. Patiënt georiënteerde empathische zorg heeft plaatsgemaakt voor protocollair afstandelijk en paternalistisch denken waarbij pat...iënten de maat wordt genomen maar waarbij dokters op alle niveaus elkaar en zichzelf ook voortdurend de maat nemen.
    De “empathische dokter” gaat langzaamaan plaats maken voor de door zogenaamde efficiency gestuurde technocraat. Als de hoge werkdruk grotendeels veroorzaakt wordt door “gedwongen afstandelijkheid” ben ik blij met de grote onvrede onder artsen.
    Of ze het tij gaan keren betwijfel ik, ik verwacht dat mijn euthanasieverzoek tzt beoordeeld zal worden door een algoritme.

  • P. Olie

    Ha

    De balans is al jaren zoek aan de ene kant een steeds meer eisende patientenpopulatie aan de andere kant organisaties die artsen van alles opleggen in hun doen en.laten en klaar staan de,e de maat te nemen en af te straffen.Niet verwonderlijk dat het... animo voor een soort slavenbestaan
    Sterk daalt.Ip hebben wij als artsen het
    zelf laten gebeuren.De regie uit handen gegeven en angstig doorploeterend.De wal zal het schip keren maar dan is er al onherstelbare schade veroorzaakt

  • R.B.M. Landewé

    Hoogleraar reumatologie, Meerssen

    Oei oei wat pijnlijk!! En wat zorgwekkend ook voor de toekomst. Ik zie de consequenties en oorzaken helaas veelvuldig om mij heen in het ziekenhuis, en ook bij de huisartsen in mijn regio.
    Verklarende trefwoorden zijn (het is al door zovelen geme...moreerd): bureaucratie (regeltjesdruk), verlies van autonomie (het gevoel dat anderen, vaak niet medici, over je schouders meekijken ter controle van wat jij zoal doet op je werk) , protocollering ('zorg wél dat je handelt volgens de protocollen'), en wellicht ook wel prestatiedruk (faalangst, 'rat-race').

    De zorg moet anders! De verwachtingen van de zorg in de samenleving ook.

    Afschaffing van regeltjes blijkt uitermate moeilijk, ondanks verwoede pogingen daartoe, niet in het minst door diepgewortelde en existentiële angst bij de (carrière-najagende) dokters zelf; De protocollen blijven dus behoudend van aard, bindend en belemmerend. De (gepercipieerde) mate van beperkte autonomie van dokters wordt door beleidsmakers alleen maar verder ingeperkt door een focus op meer efficiëntie (en bijvoorbeeld door meer digitalisering en 'AI', trendy begrippen die in de kern niets te maken hebben met goede gezondheidszorg). Aan prestatiedruk hebben wij als maatschappij zelf voornamelijk bijgedragen door dokters op het schild te hijsen, ranglijstjes van 'best doctors' te creëren, en wetenschappelijk onderzoek (een promotie, of een universitaire positie) te verheffen tot sine qua non voor een opleiding tot -of een carrière als- succesvol arts.

    Ik voorspel weinig goeds voor de toekomst




  • A.E. van Westreenen

    Arts , Antwerpen

    Wat ontzettend zonde. Het artsenvak vind ik prachtig, uitdagend, plezierig, dynamisch en heel waardevol. Tegelijkertijd zou ik de opleiding zelf minder enthousiast verkopen. De rat race voor de vele specialismen waarbij een promotie de facto een eis ...is om kans te maken helpt ook niet. Een goede arts is niet per se een goede wetenschapper en het omgekeerde zou ik ook zeker niet durven beweren.

  • G. Brandt Corstius

    Filosoof , Soest

    Ik ben met de opleiding geneeskunde gestopt. Vooral ook omdat ik in mijn omgeving zag hoe slopend de co schappen waren. En zak je twee keer voor het artsen examen dan is alles voor niets geweest.
    Wel twee jaar student assistent huisartsgeneeskunde ...geweest. Een jaar universiteitsraad en twee scripties geschreven

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.