U bent nu hier:

Kinderarts

Kindergeneeskunde: 'Werken met een lach'

Inzending video: Wouter Quak.
 

Het beroep

Als kinderarts houdt je je, logischerwijs, bezig met ziekten en aandoeningen zoals die voorkomen bij kinderen en adolescenten. Dit begint bij de opvang van de prematuur geborene en eindigt bij 18 jarige leeftijd. Een kinderarts onderscheidt zich van andere medisch specialisten door kennis van de groei en ontwikkeling van kinderen in verschillende levensfasen. Een belangrijk aspect daarvan is de integratie van lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van kinderen. De kinderarts werkt daarbij niet alleen curatief, maar zeker ook preventief. Bij dit alles is een goede relatie met ouders of verzorgers van groot belang. Zij zullen namelijk altijd betrokken zijn bij de opvang, onderzoek, behandeling en nazorg.

Opleiding

Naast de algemene kindergeneeskunde kan een kinderarts zich specialiseren in orgaan- of ziektebeeldgerichte subspecialismen, zoals kinderpulmonologie, kindernefrologie, kinderneurologie, kinderoncologie en dergelijke. De neonatologie is een heel specifiek subspecialisme in de kindergeneeskunde.

Duur

De opleiding duurt 5 jaar.

Aantal opleidingsplekken

Er zijn 39 plekken per jaar.

Meer informatie

 • Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina kindergeneeskunde op KNMG Opleiding en Registratie.
 • Klik hier voor de website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Lees ook

  Kinderartsen: ‘Batterij in slokdarm levensgevaarlijk’

  Kinderartsen: ‘Batterij in slokdarm levensgevaarlijk’  |  Het komt steeds vaker voor dat een ingeslikte knoopbatterij een gat in de slokdarm van een jong kind brandt, met blijvend letsel en soms zelfs… »»
  Reacties: 1 reactie


  Kinderartsen in actie voor rookvrije jeugd

  Kinderartsen in actie voor rookvrije jeugd  |  Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een rookvrije omgeving, bepleiten kinderartsen. In Medisch Contact roepen zij collega’s op om… »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Op reis - Paul Brand

   |  Een van de interessante bijkomstigheden van zakelijk op reis gaan is dat het je perspectief op je eigen omstandigheden weer even bijstelt. De afgelopen weken ben ik eerst in Brazilië geweest, waar ik uitgenodigd was om op een congres een voordracht te houden en collega-kinderartsen in Porto Alegre te bezoeken, en daarna doorgereisd naar New York voor een vakantie met mijn gezin. »»
  Reacties: Plaats een reactie


 Alle medische vervolgopleidingen

Medisch Contact Banen

Op medischcontactbanen.nl vind je alle medische vacatures, inclusief opleidingsplaatsen en vacatures voor basisartsen, overzichtelijk bij elkaar.

Vacatures

MedischContactBanen

Vacatures voor artsen

Op medischcontactbanen.nl vind je alle medische vacatures, inclusief opleidingsplaatsen en vacatures voor basisartsen, overzichtelijk bij elkaar.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures dan kun je je abonneren op een vacature-alert voor één of meerdere rubrieken.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd