U bent nu hier:

Bedrijfsarts

Het beroep

Als bedrijfsarts ben je een adviseur op basis van arbeidsgezondheidskundige expertise. Je bent in staat beroepsziekten en beroepsgebonden aandoeningen te beoordelen, te begeleiden en daarover te adviseren. Tevens kun je preventieve technieken toepassen ter behoud en bevordering van het individuele arbeidsvermogen. De bedrijfsarts draagt de verantwoordelijkheid voor de verzuimbegeleiding en de arbozorg bij kleine en grote organisaties. Je adviseert over de aanpak van het ziekteverzuim en de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Tevens begeleid je de re-integratie van zieke werknemers en houd je bedrijfsgeneeskundig spreekuur. De nadruk zal echter liggen op preventie van ziekteverzuim door middel van organisatieadvies op gebied van werken aan gezondheid. Hierbij moet je denken aan preventiemaatregelen als beschermende kleding en gehoorbescherming, maar ook de begeleiding van zwangere vrouwen.

Opleiding

Om bedrijfsarts te worden doorloop je de opleiding 'specialisme arbeid en gezondheid -bedrijfsgeneeskunde', wat valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. De opleiding is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs. Aiossen worden dan ook betrokken bij het handelen in de praktijk. Het cursorisch onderwijs in de opleiding wordt verzorgd door het opleidingsinstituut. De opleiding is ingedeeld in 8 semesters met ieder een inhoudelijk thema, zoals professioneel werken, verzuim en re-integratie, verzuimbeleid en risico's in arbeid.

Duur

De opleiding duurt 4 jaar.

Aantal opleidingsplaatsen

Er zijn per jaar 13 plekken.

Locaties

Alle opleidingslocaties

Meer informatie

Lees ook

  Werkgever-bedrijfsarts exit - Roel Melchers

  Werkgever-bedrijfsarts exit - Roel Melchers  |  U wist niet dat er verschillende soorten bedrijfsarts zijn? Die waren er ook niet totdat... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Tunnelvisie bedrijfsarts

   |  Klaagster verwijt haar bedrijfsarts onder meer dat hij bij de beoordeling van haar arbeidsongeschiktheid onzorgvuldig heeft gehandeld. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Bedrijfsarts krijgt basiscontract

  Bedrijfsarts krijgt basiscontract  |  Een werknemer mag een second opinion aanvragen bij een onafhankelijk bedrijfsarts, en kan klachten indienen als… »»
  Reacties: 4 reacties


  Vrije artsenkeuze - Eveline Knibbeler

  Vrije artsenkeuze - Eveline Knibbeler  |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Als de werkgever mij te hard vindt, of te soft, te duur, te jong, te oud, slecht bereikbaar, whatever, neemt hij een andere bedrijfsarts. De vrije markt is bij ons uitgevonden: niet door patiënten maar door werkgevers.    


  Vrije artsenkeuze - Emile Keuter

  Vrije artsenkeuze - Emile Keuter  |  In het kader van de zogenaamde marktwerking in de gezondheidszorg is de discussie nu op scherp gesteld door te appelleren aan het sentiment van de vrije artsenkeuze. »»
  Reacties: 1 reactie


Alle medische vervolgopleidingen

Medisch Contact Banen

Op medischcontactbanen.nl vind je alle medische vacatures, inclusief opleidingsplaatsen en vacatures voor basisartsen, overzichtelijk bij elkaar.

Vacatures

MedischContactBanen

Vacatures voor artsen

Op medischcontactbanen.nl vind je alle medische vacatures, inclusief opleidingsplaatsen en vacatures voor basisartsen, overzichtelijk bij elkaar.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures dan kun je je abonneren op een vacature-alert voor één of meerdere rubrieken.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd