U bent nu hier:

Bedrijfsarts

Het beroep

Als bedrijfsarts ben je een adviseur op basis van arbeidsgezondheidskundige expertise. Je bent in staat beroepsziekten en beroepsgebonden aandoeningen te beoordelen, te begeleiden en daarover te adviseren. Tevens kun je preventieve technieken toepassen ter behoud en bevordering van het individuele arbeidsvermogen. De bedrijfsarts draagt de verantwoordelijkheid voor de verzuimbegeleiding en de arbozorg bij kleine en grote organisaties. Je adviseert over de aanpak van het ziekteverzuim en de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Tevens begeleid je de re-integratie van zieke werknemers en houd je bedrijfsgeneeskundig spreekuur. De nadruk zal echter liggen op preventie van ziekteverzuim door middel van organisatieadvies op gebied van werken aan gezondheid. Hierbij moet je denken aan preventiemaatregelen als beschermende kleding en gehoorbescherming, maar ook de begeleiding van zwangere vrouwen.

Opleiding

Om bedrijfsarts te worden doorloop je de opleiding 'specialisme arbeid en gezondheid -bedrijfsgeneeskunde', wat valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. De opleiding is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs. Aiossen worden dan ook betrokken bij het handelen in de praktijk. Het cursorisch onderwijs in de opleiding wordt verzorgd door het opleidingsinstituut. De opleiding is ingedeeld in 8 semesters met ieder een inhoudelijk thema, zoals professioneel werken, verzuim en re-integratie, verzuimbeleid en risico's in arbeid.

Duur

De opleiding duurt 4 jaar.

Aantal opleidingsplaatsen

Er zijn per jaar 13 plekken.

Locaties

Alle opleidingslocaties

Meer informatie

Lees ook

  Nieuwe beroepsorganisatie voor bedrijfsartsen

  Nieuwe beroepsorganisatie voor bedrijfsartsen  |  Uit het platform ‘Terug naar de bedoeling’, dat afgelopen voorjaar werd opgericht uit onvrede met de koers van de NVAB, is een nieuwe beroepsorganisatie… »»
  Reacties: 1 reactie


  Het wilde mkb-westen -Eveline Knibbeler

   |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Sinds begin deze eeuw de regel-geving over ziekteverzuim op de schop is gegaan, bewegen de verhoudingen tussen de bedrijfsarts, zijn patiënten en zijn klanten als schuivende aardlagen.    


  Niet elke bedrijfsarts is een echte bedrijfsarts

   |  Klager verwijt verweerder kort samengevat dat hij zich als bedrijfsarts heeft uitgegeven, terwijl hij geen bedrijfsarts is. De arts staat in het BIG-register geregistreerd als arts. Bij zijn registratie is geen specialistentitel vermeld. De arts is daarom niet bevoegd de specialistentitel van bedrijfsarts te voeren. Uit een aantal stukken die klager in het geding heeft gebracht, blijkt dat de arts dat wel heeft gedaan: uit een e-mail, een brief aan ggz en uit het ‘Actueel oordeel bij de probleemanalyse WIA’. Ook blijkt het uit een brief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan klager dat de arts voor het onbevoegd voeren van de titel bedrijfsarts formeel gewaarschuwd is. Het CTG handhaaft de door het RTC Eindhoven opgelegde waarschuwing. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Poetin-aanpak - Dolf Algra

  Poetin-aanpak - Dolf Algra  |  Crisis rond bedrijfsarts verdiept zich. FNV op ramkoers en zorgverzekeraar Menzis stapt in. Een uiterst curieuze ontwikkeling. »»
  Reacties: 7 reacties


  NVAB bijt van zich af na nieuwe aanval FNV

  NVAB bijt van zich af na nieuwe aanval FNV  |  Met een ongewoon fel bericht heeft de NVAB gereageerd op aanhoudende kritiek van de FNV… »»
  Reacties: 2 reacties


Alle medische vervolgopleidingen

Medisch Contact Banen

Op medischcontactbanen.nl vind je alle medische vacatures, inclusief opleidingsplaatsen en vacatures voor basisartsen, overzichtelijk bij elkaar.

Vacatures

MedischContactBanen

Vacatures voor artsen

Op medischcontactbanen.nl vind je alle medische vacatures, inclusief opleidingsplaatsen en vacatures voor basisartsen, overzichtelijk bij elkaar.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures dan kun je je abonneren op een vacature-alert voor één of meerdere rubrieken.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd