U bent nu hier:

Bedrijfsarts

Het beroep

Als bedrijfsarts ben je een adviseur op basis van arbeidsgezondheidskundige expertise. Je bent in staat beroepsziekten en beroepsgebonden aandoeningen te beoordelen, te begeleiden en daarover te adviseren. Tevens kun je preventieve technieken toepassen ter behoud en bevordering van het individuele arbeidsvermogen. De bedrijfsarts draagt de verantwoordelijkheid voor de verzuimbegeleiding en de arbozorg bij kleine en grote organisaties. Je adviseert over de aanpak van het ziekteverzuim en de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Tevens begeleid je de re-integratie van zieke werknemers en houd je bedrijfsgeneeskundig spreekuur. De nadruk zal echter liggen op preventie van ziekteverzuim door middel van organisatieadvies op gebied van werken aan gezondheid. Hierbij moet je denken aan preventiemaatregelen als beschermende kleding en gehoorbescherming, maar ook de begeleiding van zwangere vrouwen.

Opleiding

Om bedrijfsarts te worden doorloop je de opleiding 'specialisme arbeid en gezondheid -bedrijfsgeneeskunde', wat valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. De opleiding is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs. Aiossen worden dan ook betrokken bij het handelen in de praktijk. Het cursorisch onderwijs in de opleiding wordt verzorgd door het opleidingsinstituut. De opleiding is ingedeeld in 8 semesters met ieder een inhoudelijk thema, zoals professioneel werken, verzuim en re-integratie, verzuimbeleid en risico's in arbeid.

Duur

De opleiding duurt 4 jaar.

Aantal opleidingsplaatsen

Er zijn per jaar 13 plekken.

Locaties

Alle opleidingslocaties

Meer informatie

Lees ook

  Onzekerheid voor bedrijfsartsen duurt voort

   |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Dat het er stroef aan toe ging in de SER-commissie Toekomst arbeidsgerelateerde zorg (zie kader), was geen geheim. Een in februari uitgelekt plan maakte duidelijk dat de partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden.    


  Verdeeld SER-advies over bedrijfsgeneeskunde

  Verdeeld SER-advies over bedrijfsgeneeskunde  |  De Sociaal-Economische Raad (SER) is niet tot een unaniem advies gekomen over de toekomst van »»
  Reacties: 1 reactie


  BEDRIJFSARTS HOEFT GEEN RICHTLIJNEN TE GEVEN AAN MEDIATOR BIJ ARBEIDSCONFLICT

   |  Bedrijfsarts constateert dat bij klager sprake is van werkgerelateerde klachten bij een langer bestaande niet- werkbare werksituatie. Klager kon, aldus bedrijfsarts, daardoor niet werken, maar hij ziet medisch gezien geen reden waarom klager niet het gesprek met werkgever aan kan gaan. Bedrijfsarts adviseert klager bij herhaling om onder leiding van een mediator het gesprek aan te gaan met werkgever. Klager wil slechts schriftelijk met werkgever communiceren. In de klacht wordt de bedrijfsarts onder meer verweten dat hij weigerde de mediator richtlijnen voor het gesprek te geven. RTG en CTG oordelen dat uitsluitend schriftelijke communicatie, zoals klager wilde, niet conform de STECR-richtlijn is. Het geven van richtlijnen aan de mediator is niet de taak van de bedrijfsarts. Klacht ongegrond. »»
  Reacties: 1 reactie


  Maak werknemer met werkstress zelfredzaam

  Maak werknemer met werkstress zelfredzaam  |  De kans op burn-out neemt af als de mentale weerbaarheid van werknemers kan worden vergroot. Die insteek biedt meer perspectief dan behandeling als het kwaad al is geschied. »»
  Reacties: 1 reactie


  Veel bedrijven investeren in mentale gezondheid

  Veel bedrijven investeren in mentale gezondheid  |  Vier van de tien Nederlandse bedrijven treffen preventiemaatregelen gericht op … »»
  Reacties: Plaats een reactie


Alle medische vervolgopleidingen

Medisch Contact Banen

Op medischcontactbanen.nl vind je alle medische vacatures, inclusief opleidingsplaatsen en vacatures voor basisartsen, overzichtelijk bij elkaar.

Vacatures

MedischContactBanen

Vacatures voor artsen

Op medischcontactbanen.nl vind je alle medische vacatures, inclusief opleidingsplaatsen en vacatures voor basisartsen, overzichtelijk bij elkaar.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures dan kun je je abonneren op een vacature-alert voor één of meerdere rubrieken.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd