Nieuws
Reina Zijlstra
Reina Zijlstra
1 minuut leestijd
Actie

Tien gratis boeken

22 reacties

In het boek Nier te koop - Baarmoeder te huur worden we meegenomen langs de vele kraampjes die de wereldmarkt van organen rijk is. Aan de hand van vele voorbeelden krijgen we een beeld van de verschillen tussen landen in regelgeving en praktijk en de spanningen die hierdoor ontstaan tussen onbaatzuchtige donatie in Nederland en de handel in organen in andere landen. Bloed, nieren, een plekje in een baarmoeder, het is allemaal te koop.

In Nederland is het verkopen van lichaamsmateriaal echter verboden. Dit is niet alleen een ethische kwestie, het zorgt ook voor een zekere veiligheid en kwaliteit van de ‘handelswaar’. Maar aangezien het kópen van organen niet verboden is, zoeken steeds meer mensen hun heil in het buitenland. Voor 115 duizend tot 165 duizend dollar, de ‘baby take home price’ heb je een mooie packagedeal: zaad, eicel, draagmoeder; all included.

Het medisch toerisme roept allerlei vragen en problemen op. Dit boek geeft niet de antwoorden, maar voorziet de lezer van een rondleiding, laat mensen uit de praktijk aan het woord, brengt feiten naar boven én legt vragen op tafel. Aan u het denkwerk. RZ

Nier te koop – baarmoeder te huur, Wereldwijde handel in lichaamsmateriaal. Ingrid Geesink & Chantal Steegers, Bert Bakker, 256 blz., circa 17,95 euro.

Tien gratis boeken
Speciaal voor Medisch Contact en Arts in Spe stelt uitgeverij Prometheus tien exemplaren van het boek Nier te koop – baarmoeder te huur (Ingrid Geesink en Chantal Steegers) beschikbaar. Reageer op de stelling: Handel in lichaamsmateriaal zou ook in Nederland mogelijk moeten zijn. De meest originele reacties ontvangen het boek.

Actie orgaandonatie
  • Reina Zijlstra

    Reina Roovers-Zijlstra is online specialist en houdt zich onder meer bezig met de doorontwikkeling van de websites en nieuwsbrieven en begeleidt met veel enthousiasme de bloggers van Medisch Contact en Arts in Spe. Ook schrijft zij zo nu en dan recensies voor de rubriek Media en Cultuur. Reina studeerde af in de Kinder- en Jeugdpsychologie.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Hanna van de Wetering

    , Utrecht

    Hartelijk dank voor jullie reacties. We hebben ze met veel interesse gelezen. Jullie mogen uiteraard op dit spraakmakende thema blijven reageren, maar inmiddels is het tijd om de winnaars bekend te maken. L. Dekker, Elwin Mommers, Anne-Lotte van der ...Kooi, Linda Loe, Bram uit Amsterdam, Ayla Emmink, Savannah van Dijk, Carry uit Nijmegen, Stephanie uit Amsterdam en Marieke uit Groningen kan ik van harte feliciteren. Het boek Nier te Koop - Baarmoeder te huur wordt zo spoedig mogelijk door uitgeverij Prometheus naar jullie toegestuurd.

    Hanna van de Wetering - webredacteur Arts in Spe

  • L. Dekker

    , MEDEMBLIK

    Handel in lichaamsmateriaal zal een situatie creëren waarin alleen de mensen met een goed gevulde portefeuille een donororgaan tot hun beschikking kunnen krijgen. Je kunt op je klompen aanvoelen dat er dan zo goed als geen donornier meer zal worden g...eschonken aan een nierpatiënt zonder dat daar een financiële vergoeding tegenover staat. De solidariteit is in dit geval dan ver te zoeken. De kortere wachtlijsten die zullen ontstaan als orgaanhandel wordt toegestaan in Nederland zijn natuurlijk aantrekkelijk, maar dan vind ik toch het geen-bezwaarsysteem bij onze buurlanden een beter idee; men is orgaandonor tenzij er is aangegeven dat hij/zij geen orgaandonor wilt zijn. Ik denk namelijk dat het grote probleem in Nederland is dat men de moeite niet neemt om zich te registeren, en níet omdat zij geen orgaandonor willen zijn.

  • A. Bos

    Wanneer dan ook het ja tenzij systeem wordt ingevoerd is elk verkeersslachtoffer met irreversibel hersenletsel veel geld waard. En geld, dat weten we, brengt het mooiste in de mens boven.

  • A. Bos

    Wanneer dan ook het ja tenzij systeem wordt ingevoerd is elk verkeersslachtoffer met irreversibel hersenletsel veel geld waard. En geld, dat weten we, brengt het mooiste in de mens boven.

  • Migchiel Kingma

    , Leeuwarden

    Het verkopen van lichaamsorganen vind ik een onwenselijke situatie. Hierdoor wordt geld de overheersende overweging bij het verkrijgen van organen. Veel beter is het om het systeem van orgaandonatie te veranderen, donor zijn tenzij men aangegeven hee...ft om geen orgaandonor te willen zijn.

  • Martin

    , Utrecht

    Ik denk dat het instellen van een vergoeding voor orgaandonatie tot een ongewenste situatie zal leiden, waarbij met name de sociaal zwakkere uit onze samenleving potentieel gevoelig zullen zijn voor het eventuele financiële gewin.
    Ik denk dat we een ...verandering van mentaliteit en van donorsysteem nodig hebben, waarbij we inderdaad uitgaan van "ik ben donor, tenzij...". Ik denk dat we met name ook als artsen zelf gefocust moeten zijn op het niet verloren laten gaan van potentieel donormateriaal.
    Er is al jarenlang politieke aandacht voor dit probleem, maar er is tot op heden eigenlijk nog helemaal niets gebeurd. Het wordt tijd dat er knopen worden doorgehakt, dus een "ik ben donor, tenzij..."-systeem moet snel van de grond komen. Maar financiële compensatie moeten we voorkomen.

  • Elwin Mommers

    , Maastricht

    orgaanhandel is een woord met een negatieve bijsmaak omdat het geassocieeerd is met woorden als illegaal, leguber, onetisch en dergelijke.
    Maar stel nou dat er mensen geld kregen voor hun organen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het aanbod omhoog, dus, wie... klaagt er dan nog. zeker niet de mensen die hun orgaan verkopen. En nog minder de mensen die een orgaan krijgen. immers, in het huidige stelsel zouden ze jaren op de wachtlijst staan.
    Natuurlijk is er een logistiek probleem, en natuurlijk moet de kwaliteit van de organen heel goed gewaarborgt blijven. Het zal geen gemakkelijk traject zijn om op te zetten, maar totdat iets gerealiseerd is zien veel mensen alleen problemen.
    Dit systeem zou een heel gunstig effect kunnen hebben op de wachtlijsten voor een orgaan, en daarmee heel veel mensen een kans op een gezond(er) leven geven.

  • Anne-Lotte van der Kooi

    , Amsterdam

    Een interessante zienswijze vind ik de vergelijking met gepaarde nierdonatie. Twee stellen, maar de nieren zijn alleen kruislings compatibel. Dan mogen de nieren netjes geruild worden om te investeren in de toekomst van beide nierpatienten. Stel, in ...plaats van een nier van mijn partner heb ik geld te bieden voor een donornier, en een ander stel heeft wel een nier te bieden maar geen donornier nodig maar geld om te investeren in bijvoorbeeld een opleiding. In beide gevallen is er sprake van een win/win situatie waarin de toekomst van beide partijen er beter uitziet dan voor de overeenkomst. Verbod op handel in lichaamsmateriaal is een begrijpelijke maatregel, maar wanneer de handel met verstand wordt gevoerd liggen er kansen voor patienten en mensen die middelen nodig hebben om op andere wijze te investeren in hun toekomst.

  • K.R.H. de Decker

    , HOORN NH

    Ach dacht dat in Nederland organen allang te koop waren! Kreeg laatst nog een nier van me zus aangeboden voor tien duizend euro!

  • chantal

    , amsterdam

    waarom niet een eicel afstaan voor geld ? ik kan mij heel goed voorstellen dat er veel arme mensen zijn die dat zouden doen.mijzelf inclusief. ik heb een mooie dochter en geen behoefte aan nog meer kinderen,als ik een eicel kon verkopen had ik dat ge...daan, want met dat geld kan ik mijn en mijn dochters leven een heel stuk leuker maken.
    en buitendat help je niet alleen jezelf ermee.

  • arienne

    , dordrecht

    Het gaat in de wereld alleen maar om geld lijkt het wel!! Waarom organen verkopen? Er is ook nog zoiets als vrijwillig iets afgeven!! Neem je medemens lief en schenk het, dit geeft een volwaardiger en gelukkiger gevoel dan een zware spaarpot!!( die m...oet je toch meesjouwen en een gift geeft je toekomst licht!!)

  • Linda Loe

    Uiteraard bepaalt de klant de markt. Ethiek van de consument: eerst van alles aan het lichaam veranderen, als het dan niet (meer) bevalt de boel verkopen. Van het geld kan men daarna zelf weer wat nieus aanschaffen.

  • Niki

    , Utrecht

    Handel in lichaamsmateriaal zou ook in Nederland mogelijk moeten zijn. Ik zeg, marktwerking in de zorg! Een ideale oplossing voor een lastig probleem! #Een kabinet in het nauw maakt rare sprongen

  • maria

    Daarnaast zijn de gevolgen niet te overzien.
    Nu wil je een nier omdat je dood gaat zonder.
    Straks willen mensen wel een nieuwe nier omdat ze ouder zijn geworden en de nieuwere beter is. Het klinkt misschien gek, maar geef het 100 jaar..

  • maria

    Nee, het zou in Nederland niet mogelijk moeten zijn en ook in andere landen niet. Je baarmoeder verhuren voor geld is hetzelfde als prostitutie.

  • Bram

    , Amsterdam

    Het is toch heel logisch dat je een vergoeding krijgt als je een nier af staat? Je krijgt ook een vergoeding als je medicijnen op jezelf laat testen.
    En als je verkoopdonatie toestaat, kun je het reguleren. Dan kun je voorkomen dat junks de organen ...van hun kinderen verkopen.

    Een huurbaarmoeder vind ik ook prima. Lijkt me een uitkomst voor de vrouwelijke carriéredokters onder ons!

  • Savannah van Dijk

    , Utrecht

    Het moet niet gekker worden. Straks krijgen we nog reclamefolders in de brievenbus: 'Nu 2 nieren voor de prijs van 1!'

  • Yolien

    , Doetinchem

    Donatie is iets waar niet licht over gedacht moet worden. Mensen die voor geld besluiten een orgaan af te staan overzien (zeer waarschijnlijk) niet de gevolgen voor hun eigen toekomst op de lange termijn, enkel het geld voor nu. Wanneer de regering i...n zou stemmen met een "Ja, tenzij" systeem voor donatie, zouden we deze discussie al niet meer hoeven voeren!

  • Ayla Emmink

    , Utrecht

    Organen moeten niet te koop zijn, zorg moet niet te koop zijn. Wat mij betreft is het sowieso slecht met dergelijke zaken om te gaan als handelswaar en daarmee het risico te creëren dat bepaalde mensen meer kans en mogelijkheden hebben voor zorg en f...aciliteiten dan anderen. Gelukkig hebben wij het in Nederland nog redelijk goed geregeld met de verzekeringen en zo. Maar in feite vind ik dat alle vormen van zorg beschikbaar zouden moeten zijn in de vorm van een basisrecht voor iedereen en totaal los zouden moeten staan van geld. Net zo min als iemands keuze om een orgaan wel of niet te doneren afhankelijk mag zijn van geld mag het wel of niet ontvangen van een orgaan afhankelijk zijn van geld!

  • Carry

    , Nijmegen

    Het toekomstige Nederland: de rijken kunnen alles krijgen wat hun (gekochte) hartjes begeren en de armere mensen hebben pech, ze zullen zich in allerlei bochten moeten wringen wanneer ze een orgaan nodig hebben. Wanneer orgaanhandel ook in Nederland ...mogelijk wordt, zullen nog maar weinig mensen hun organen, zoals in het huidige systeem, kosteloos doneren. Voor de mensen met geld zal het geen probleem zijn wanneer ze een orgaan nodig hebben, maar wanneer je dit geld niet hebt zal je eerst een ander onderdeel van je lichaam moeten verkopen om jezelf levende te houden. Achja, wat moet je met een nier als je hart het niet meer doet.. Studieschulden kunnen weggewerkt worden door een nier te verkopen.. En werken? Nee hoor, gewoon een bordje 'baarmoederverhuur' en het geld stroomt binnen!

    Ondanks dat mensen, zeker met de huidige bezuinigingsplannen, het geld straks goed kunnen gebruiken, kan dit toch niet de oplossing zijn. Het is begrijpelijk dat je alles doet wanneer je in nood zit, ongeacht of je degene bent die heel hard een orgaan nodig heeft of juist degene die dat geld zo goed kan gebruiken om het hoofd boven water te houden, maar moeten wij elkaar juist niet beschermen tegen deze vorm van ruilhandel. Is de waarde van ons lichaam uit te drukken in geld? Kunnen wij "vaststellen" dat een hart € 150.000,- waard is en een nier 'slechts' € 75.000,-? En wat als het verkregen orgaan niet goed blijkt te zijn.. geldt er dan een 'niet goed geld terug garantie'?

    In plaats van de handel van lichaamsmateriaal naar Nederland te halen moet er gekeken worden waarom Nederlanders naar het buitenland gaan om organen te kopen. Niemand wil graag organen kopen, maar als je geen andere keuze hebt omdat er in je eigen land te weinig donororganen beschikbaar zijn, word je in het nauw gedreven. En zoals de uitdrukking al zegt; een kat in het nauw maakt rare sprongen. Er moet gekeken worden naar oplossingen in ons eigen land, hoe kunnen we al die mensen die nog geen keuze hebben gemaakt over het donorschap over de streep trekken. Ongeacht of ze wel of geen donor willen zijn is het belangrijk dat hun keuze wordt vastgelegd. Een aantal jaar geleden vond iedereen 'De Grote Donorshow' van BNN nog choquerend en stonden cameraploegen vanuit de hele wereld klaar om deze heftige gebeurtenis vast te leggen. Blijkbaar hebben we hier te weinig van geleerd, in plaats van het doortastend streven naar oplossingen, is het kopen en verkopen van lichaamsmateriaal aan de orde van de dag.

  • Stephanie

    , Amsterdam

    De "als ik"-redenering versoepelt ons denken standaard, maar laten we het argument omdraaien. Wat nou "als ik" verschrikkelijk arm ben, en ik kan de school van mijn kinderen mogelijk niet betalen. Moet ik dan maar de nier van mijn ene dochter opoffer...en, zodat de andere naar school kan? Want dit soort situaties spelen zich in het illegale circuit juist af.
    Natuurlijk, Marieke redt haar dochter, maar ik raak de mijne wellicht kwijt voor het geld!

  • marieke

    , groningen

    Moeilijk is het om te begrijpen dat mensen zo makkelijk met hun enige lichaam en vooral de unieke lichamen van andere omgaan. Maar wat als het echt niet anders kan?! Stel dat je dochtertje van zes een ernstige leveraandoening heeft en dat een transpl...antatie haar enige redmiddel is. Een geschikte lever hebben ze in Nederland na vier jaar nog steeds niet gevonden en plots lees je een berichtje over een beschikbare lever in het buitenland. Illegaal wel, maar je redt je dochter...

    Dat er transplantaties uitgevoerd kunnen worden is een grote vooruit gang in de medische wereld. Op deze manier worden er veel levens verbeterd dan wel gespaard. Echter moet dit wel op een 'normale' manier gebeuren.

    Wat is er nog 'normaal' nu er zo veel dingen mogelijk zijn op medisch gebied? Normaal vind ik het dat er geen mensen gedwongen sterven of ongelukkig zijn om het leven van anderen te verbeteren of te redden. Mensen die willen doneren zijn helden, maar alleen als ze er zelf voor kiezen om donor te zijn.

    Niet normaal is dan bijvoorbeeld de illegale orgaanhandel. Erg verleidelijk is het wel als dit de enige manier is om je kind te redden. Echter zijn er misschien wel andere kinderen gestorven of zijn er gruwelijke operaties uitgevoerd om de organen te verwijderen.

    Nier te koop, baarmoeder te huur. Dit is zoals het gaat anno 2011. Het is goed te beseffen dat dit veel levens redt. Veel beter is het nog te beseffen dat het veel levens kost als donatie en transplantatie niet op een respectvolle en betrouwbare manier gebeuren.

    Van levers tot nieren, van baarmoeders tot harten, alles is te koop. Echter koopt iedereen toch veel liever een kloppend hart dan een gebroken hart?

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.